Identitat digital: més enllà de les xarxes socials

Com bé aconsellava l’Isma Jimenez en l’anterior article, la presència i activitat comercial d’una empresa o projecte a Internet, no es pot basar únicament a les xarxes socials. Els anomenats social media -en l’expressió anglesa- s’han convertit en potents plataformes multitasca que, fent-ne un bon ús, poden arribar a ser de gran utilitat per als seus usuaris, ja siguin persones, empreses o comerços. Ara bé, tot i la popularitat i xifres d’audiències que registren, no són pas la panacea de la xarxa. 

Per a moltes empreses i comerços, tenir el perfil a la xarxa social de torn s’utilitza com un espai que dóna a conèixer la seva identitat digital, el seu ego virtual. Un (ciber)reflex de qui som i què fem a la vida real. De fet, moltes d’aquestes plataformes tenen precisament aquesta missió com ara LinkedIn, la més popular de les xarxes que estan orientades a professionals, empreses i negocis en l’àmbit laboral.

Tanmateix, la gran potencialitat d’aquests social media de tipus vertical -això vol dir que es basen en un tema o que agrupen una gran comunitat afí al seu entorn-, tenen també certes limitacions.

Tornant altre cop a l’article anterior, l’Isma no podia haver exemplificat de millor manera, una d’aquestes carències. A les seves paraules em remeto: “Us imagineu que Facebook o Twitter tanquen? Aleshores, què passaria amb la nostra identitat online si basem únicament la nostra acció a les xarxes socials?”

Facebook i Twitter, així com la majoria d’aquest tipus de plataformes socials, són xarxes centralitzades pel que fa a la seva topologia. És a dir, tots els nodes menys un -el central- són perifèrics i tan sols poden comunicar-se per mitjà del node central. Si aquest cau, priva de flux comunicatiu a la resta.

Per aquest motiu, és més recomanable que si voleu apostar per la vostra identitat digital a Internet, ho feu amb una xarxa de topologia distribuïda, com ho és la blogosfera, o bé amb la creació d’un espai web propi. Les xarxes distribuïdes tenen tots els nodes connectats entre si sense passar necessàriament per un o diversos nodes centrals. Si cau un node, no desconnecta a cap altre de la xarxa global.

Però deixant de banda la teoria, les possibilitats que ofereix un blog o un web de creació pròpia són molt més extenses i diverses que no pas altres plataformes online. La total llibertat de personalització, jerarquització i ús del teu espai i continguts, faran que la teva identitat digital sigui tan diferenciada i única com tu ho ets de la resta de persones. A més, no es pot negar que disposar d’un domini propi és un plus pel que fa a professionalitat vers el teu àmbit d’activitat comercial, a més de tindre més possibilitats d’obtenir un bon posicionament als cercadors.

Dit això, no menyspreu ara les xarxes socials. Aquestes, es convertiran en el complement perfecte del vostre blog o web si aposteu per una identitat online d’aquest tipus. I a la vista de com creixen la societat i Internet, cada cop s’haurà de tenir més cura del nostre jo digital.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *